Zwem 500 meter voor SAMEN BEWEGEN!

Zwem 500 meter voor SAMEN BEWEGEN!

 

Deze uitdaging is een hele leuke uitdaging voor mensen die pas beginnen met de gezondste sport (zwemmen) en nog niet een langere afstand willen of kunnen zwemmen.
Tevens is deze afstand heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Samen zwemmen met je hele gezin of zelfs met je complete familie. Zo kan je de kinderen leren om vrij te zijn in het open water.
In het voortraject is het al heel leuk om samen te trainen. We organiseren ook clinics in juni, juli en augustus. Daarvoor kan je je inschrijven. Wij zorgen voor mooi zonnig weer en professionele begeleiding en trainers.

En wat is er lekkerder als je 's avonds even kunt afkoelen in het water na een warme dag.

Klik rechtsboven op de 3 streepjes om meer informatie te krijgen over de beschikbaarheid in de waves (Activiteiten), Detail info, het Parcours, de Tijdwaarneming en hoe je Contact kunt opnemen met de betreffende commissie.

Deze uitdaging heeft 3 waves (wave is een groep die gelijk gaat starten op 31 augustus 2024)

 • NED-500-01
 • NED-500-02
 • NED-500-03

Meld je aan door te klikken op bovenstaande knop: + 500m Doe mee!

Beschikbare activiteiten:

 • NED-500-01 (26/30 Beschikbaar)
 • NED-500-02 (25/25 Beschikbaar)
 • NED-500-03 (25/25 Beschikbaar)

Via ons contactformulier kun je direct een vraag stellen aan de zwemcommissie van de RCS.Contactformulier Zwemmen

Inschrijflocatie "Nautilus terrein"

Deelnemers aan de 500 meter, 1000 meter, 2000 meter en de Open afstand, schrijven zich in op het Nautilus terrein.

Met de badmuts, de tag en het startnummer krijg je toegang tot de startzone van het zwem evenement.
Wanneer je zelfgekozen wave aan de beurt is dien je in deze zone aanwezig te zijn, niet eerder maar zeker niet te laat. 

 

 

In en uit het water komen

Alle deelnemers van een wave verzamelen zich in de startzone. Van hieruit gaan ze via het ponton naar de startarea in het water.

Wanneer je uit het water komt staat er iemand op het ponton klaar met een warmte-folie. Deze mag je gebruiken wanneer je het koud hebt. 

LET OP! Lever ook daar meteen je actieve tag voor de tijdwaarneming in. Als bewijs voor je prestatie ontvang je dan het Christoffelkruisje.

Wanneer je klaar bent loop je via de ponton terug naar de oever en kun je je in de armen van je supporters laten vallen. 

 

Leuke weetjes

 • De stroming van de Roer bij de Roerkade, waar deze afstand wordt gezwommen, wordt stilgelegd.
 • Het water van de Roer, een relatief snelstromende rivier, is van prima kwaliteit. Ook na een lange periode van warm weer.
 • De temperatuur van de Maas staat op de website. Het water van de Roer is doorgaans 2 graden koeler.
 • Je mag een wetsuit dragen. Maar dat is niet verplicht. Als het heel warm dan koel je niet af in een wetsuite dan is het misschien verstandig om lekker af te koelen. Maar die keuze ligt helemaal bij de deelnemer.
 • Je mag met een zwemboei zwemmen, maar dat is niet verplicht.
 • Je mag zelfs hulpmiddelen gebruiken zoals zoomers, zwemvliezen, zwembandjes etc.. Maak er je eigen variant van. Hoe gekker hoe beter maar hinder geen andere zwemmers.
 • Het naar evenbeeld van het elfstedenkruisje ontworpen Christoffelkruisje reiken we uit aan het einde van de je uitdaging bij de finisch na het inleveren van de actieve tag (voor de tijdwaarneming).

Het parcours van de 500 meter

De start is aan de Roerkade. Nadat men van de trappen is gekomen is er rechts een start-area. Hierin verzamelen zich alle zwemmers in het water, nadat ze gecontroleerd zijn of ze inderdaad aan de beurt zijn (juiste wave).
Op het startschot*) vertrekken de zwemmers aan de rechterkant van de Roer naar het 250 meter keerpunt (boei). Daarna komen ze terug en zwemmen weer aan de rechter kant van de Roer.

Bij de 500 meter kan men direct naar het finish vak zwemmen. Men tikt aan bij de finish en de tijd wordt gestopt. Via trapjes komt men uit het water op de ponton. Lever de actieve tag in en men ontvangt het christoffel kruisje. Indien gewenst kan men ook een warmte folie in ontvangst nemen.

Het kan zijn dat de speaker je gaat interviewen dus heb wat originele antwoorden klaar zoals die "Die haai was wel erg zacht" of "Heb je mij ook al gesponsord?" of vertel gewoon wat je motivatie is waarom je meedoet.

*) Dit kan nog veranderd worden in een individuele start direct na het activeren van je tag over de startmat.

 

De tijdwaarneming wordt uitgevoerd door SQM die ons hele evenement gaat voorzien van loop- en zwemtijden, zowel in Duitsland als in Nederland.