Advies - Zwemmen in openwater Roer & Maas


Ondanks dat het open water van Roer & Maas nu zo schoon is dat er weer meer dan 30 soorten vissen in terug zijn, zouden er door bijzondere omstandigheden ziekteverwekkers kunnen zitten. Uiteraard willen we dat de gezondheid van onze deelnemers aan de Roermond Swim behouden blijft. Daarvoor controleren wij en o.a. het Waterschap Limburg in de week vooraf dagelijks de waterkwaliteiten van het hele zwemparcours. Hierbij worden de normen uit de Europese zwemwaterrichtlijn gebruikt om de waterkwaliteit te bepalen. Het kan voorkomen dat de waterkwaliteit vanwege warmte, droogte of activatie van riool-overstort (na extreme regenval) dusdanig verslechtert dat de gezondheidsrisico’s te groot zijn. Op dat moment zal de organisatie het zwemparcours moeten aanpassen of in het ergste scenario genoodzaakt zijn het Swim-onderdeel in zijn geheel te annuleren. In dat geval zullen alle Swim-deelnemers uiterlijk 24 uur vooraf per e-mail worden geïnformeerd.

Om als deelnemer zelf de infectierisico’s te verkleinen adviseren wij het navolgende:

  • Ben je ziek op de dag van het evenement, dan is deelname niet verstandig;
  • Wondjes kunnen geïnfecteerd raken, plak die vooraf waterdicht af;
  • Probeer tijdens het zwemmen zo weinig mogelijk water in te slikken;
  • Jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met verminderde afweer kunnen een verhoogde kans hebben op infecties in open water;
  • Douche of spoel af met drinkwater na afloop;
  • Drink een flink glas Coca-Cola na afloop.

Meld eventuele gezondheidsklachten van o.a. huidklachten en maagdarmproblemen meteen bij de EHBO-post van de organisatie. Bij ernstige of aanhoudende klachten raadpleeg een huisarts.