Zwem 2000 meter voor SAMEN BEWEGEN!

Zwemmen 2000 meter

De afstand van deze uitdaging is al vanaf de eerste editie in het programma aanwezig. Je zult dan ook omringt worden door enthousiaste sporters en dan specifiek zwemmers.

Deze afstand is ook heel geschikt voor gezinnen. Samen zwemmen met je hele familie en de kinderen vrij maken in het open water.
Om met het hele gezin deze uitdaging aan te gaan is alleen het voortraject al een groot feest. Samen trainen door deel te nemen aan clinics die in de komende warme zomer zullen worden verzorgd. 's Avonds even afkoelen na een drukke dag om je jing-jang weer in balans te krijgen.

Klik rechtsboven op de 3 streepjes om meer informatie te krijgen over de beschikbaarheid in de waves (Activiteiten), Detail info, het Parcours, de Tijdwaarneming en hoe je Contact kunt opnemen met de betreffende commissie.

Deze uitdaging heeft 5 waves:

 • NED-2000-01
 • NED-2000-02
 • NED-2000-03
 • NED-2000-04
 • NED-2000-05

Meld je aan door te klikken op bovenstaande knop: + 2000m Doe mee!

Beschikbare activiteiten:

 • NED-2000-01 (19/25 Beschikbaar)
 • NED-2000-02 (23/25 Beschikbaar)
 • NED-2000-03 (24/25 Beschikbaar)
 • NED-2000-04 (25/25 Beschikbaar)
 • NED-2000-05 (25/25 Beschikbaar)

Via ons contactformulier kun je direct een vraag stellen aan de zwemcommissie van de RCS.Contactformulier Zwemmen

Inschrijflocatie Roerkade

Deelnemers aan de 500 meter, 1000 meter, 2000 meter en de Open afstand, schrijven zich in op de Roerkade.

Tussen de huisnummers 3 en 4 is een steegje “De Gats” (gele pijl) waar elke deelnemer wordt geregistreerd, een badmuts en een actieve tag voor de tijdregistratie ontvangt. Ook wordt hier het startnummer op je hand geschreven.

Met de badmuts, de tag en het startnummer krijg je toegang tot de startzone aan de overzijde van de straat.
Wanneer je zelfgekozen wave aan de beurt is dien je in deze zone aanwezig te zijn, niet eerder maar zeker niet te laat. 

 

 

In en uit het water komen

Alle deelnemers van een wave verzamelen zich in de startzone. Van hieruit gaan ze via de stenen trap (zwarte pijl) naar beneden om via twee trapjes naar de startarea in het water te zwemmen.

Wanneer je uit het water komt staat er iemand op het ponton klaar met een warmte-folie. Deze mag je gebruiken wanneer je het koud hebt. 

LET OP! Lever ook daar meteen je actieve tag voor de tijdwaarneming in. Als bewijs voor je prestatie ontvang je dan het Christoffelkruisje.

Wanneer je klaar bent loop je via de ponton terug naar de oever. Via de stenen trap (rode pijl) verlaat je het gebied van de deelnemers en kun je je in de armen van je supporters laten vallen. 

 

Leuke weetjes

 • Tijdens de 2000 meter lekker muziek luisteren. Het kan zelfs naar de TOP 2000 via speciale oortjes met de telefoon in de zwemboei. Maar het is natuurlijk leuker om in contact te komen met je mede zwemmers.  
 • De stroming van de Roer bij de Roerkade, waar deze afstand gedeeltelijk wordt gezwommen, wordt stilgelegd.
 • Het water van de Roer, een relatief snelstromende rivier, is van prima kwaliteit, ook na een lange periode van warm weer.
 • De temperatuur van de Maas staat op de website. Het water van de Roer is doorgaans twee graden kouder.
 • Je mag een wetsuit dragen, maar dat is niet verplicht. Als het heel warm is koel je er niet in af. De keuze ligt helemaal bij de deelnemer. 
 • Je mag met een zwemboei zwemmen, maar dat is niet verplicht.
 • Je mag zelfs hulpmiddelen gebruiken zoals zoomers, zwemvliezen, zwembandjes enzovoort. Maak er je eigen event van. Hoe gekker hoe beter, maar hinder er geen andere zwemmers mee.
 • Het naar evenbeeld van het Elfstedenkruisje ontworpen Christoffelkruisje reiken we uit bij de finish van je uitdaging, na het inleveren van de actieve tag (voor de tijdwaarneming).
 • Tijdens deze afstand ervaar je een heerlijk en een iets minder heerlijk moment. Het is in de bocht richting Maas en bij de terugweg richting Roer. Ervaar het en laat ons weten welk moment je het fijnste vond.
 • Je zwemt helemaal door tot de 1000 meter boei. Je mag dus heeeeel lang in de Maas zwemmen. Als je geluk hebt zie je de zonsondergang en kun je genieten van de mooie kleuren die de zonsondergang laat zien eind augustus.

Het parcours van de 2000 meter

De start is aan de Roerkade. Nadat je van de stenen trappen bent gekomen, bevindt zich rechts een start-area. Alle zwemmers verzamelen zich hier in het water, nadat is gecontroleerd of ze inderdaad aan de beurt zijn (juiste wave).
Op het startschot*) vertrek je aan de rechterkant van de Roer naar het 1000 meter keerpunt (boei). Deze boei ligt in de Maas. Je zwemt dus de Roer uit en slaat links af. Dit stuk zwem je dan tegen de stroming van de Maas in. De boei op 1000 meter is je keerpunt. Hou rechts en blijf ook op de Roer rechts houden richting finish.

Voor de 1000 meter kan men direct naar het finish vak zwemmen. Tik aan bij de finish en je tijd wordt gestopt. Via trapjes komt je uit het water op de ponton. Lever de actieve tag in en ontvang het Christoffelkruisje. Indien gewenst kun je ook een warmte folie krijgen.
Het kan zijn dat de speaker je gaat interviewen dus heb wat originele antwoorden klaar zoals die "De Maas was wel lekker warm heb jij daarin geplast toevallig?" of "Heb je me ook al gesponsord?" of vertel gewoon wat je motivatie is waarom je meedoet.

*) Dit kan nog veranderd worden in een individuele start direct na het activeren van je tag over de startmat.

 

De tijdwaarneming wordt uitgevoerd door SQM die ons hele evenement gaat voorzien van loop- en zwemtijden, zowel in Duitsland als in Nederland.