500 meter tegen dementie

500 meter tegen dementie

 

Deze uitdaging is een hele leuke uitdaging voor mensen die pas beginnen met de gezondste sport (zwemmen) en nog niet een langere afstand willen of kunnen zwemmen.
Ook is deze afstand heel geschikt voor gezinnen met jongere kinderen. Samen zwemmen met je hele gezin of zelfs met je complete familie met kinderen. Zo kan je de kinderen leren om vrij te zijn in het open water.
Om deze uitdaging aan te gaan is het voortraject al heel leuk om samen te trainen via clinics die verzorgd worden in de komende warme zomer. 's Avonds even afkoelen na een warme dag in het water.

Klik rechtsboven op de 3 streepjes om meer informatie te krijgen over de beschikbaarheid in de waves (Activiteiten), Detail info, het Parcours, de Tijdwaarneming en hoe je Contact kunt opnemen met de betreffende commissie.

Deze uitdaging heeft 3 waves (wave is een groep die gelijk gaat starten op 26 augustus 2023)

 • NED-500-01
 • NED-500-02
 • NED-500-03

Meld je aan door te klikken op bovenstaande knop: + 500m Doe mee!

Beschikbare activiteiten:

 • NED-500-01 (8/30 Beschikbaar)
 • NED-500-02 (30/30 Beschikbaar)
 • NED-500-03 (30/30 Beschikbaar)

Via ons contactformulier kun je direct een vraag stellen aan de zwemcommissie van de RCS.


Contactformulier 

Inschrijflocatie Roerkade

De deelnemers aan de 500 meter, 1000 meter, 2000 meter, 3xSUR en open afstand schrijven zich in aan de Roerkade in het steegje “De Gats” tussen Roerkade 3 en 4. (Zie oranje pijl.) Hier krijgt elke deelnemer een badmuts, actieve tag voor de tijdregistratie. Ook wordt het startnummer op je hand geschreven. Met deze tag voor de tijdregistratie en het startnummer krijg je toegang tot de start, die aan de overzijde van de straat plaatsvindt.
Als je zelfgekozen wave aan de beurt is meld je dan bij de startzone. Niet eerder maar zeker niet te laat. 

 

In en uit het water komen

Alle deelnemers van een wave verzamelen zich in de startzone. Daarna gaan de deelnemers via de stenen trap bij de groene pijl naar beneden om via 2 trapjes in het water naar het start vak te gaan.

Als je klaar bent loop je via de ponton terug naar de oever en via de stenen trap met de rode pijl verlaat je het gebied van de deelnemers en je kan nu in de armen vallen van de supporters. 

Warmte folies als je dat nodig acht en natuurlijk het christoffelkruisje krijg je tussen aangeboden.

Let op: Lever je actieve tag van de tijdwaarneming in bij de vrijwilliger op de ponton die ze verzameld.

Leuke weetjes

 • De stroming van de Roer bij de Roerkade, waar deze afstand wordt gezwommen, wordt stilgelegd
 • Het water van de Roer, een relatief snelstromende rivier, is van prima kwaliteit. Ook na een lange periode van warm weer
 • De temperatuur van de Maas staat op de website. Het water van de Roer is doorgaans 2 graden koeler
 • Je mag een wetsuit dragen. Maar dat is niet verplicht. Als het heel warm dan koel je niet af in een wetsuite dan is het misschien verstandig om lekker af te koelen. Maar die keuze ligt helemaal bij de deelnemer
 • Je mag met een zwemboei zwemmen, maar dat is niet verplicht
 • Je mag zelfs hulpmiddelen gebruiken zoals zoomers, zwemvliezen, zwembandjes etc. Maak er je eigen variant van. Hoe gekker hoe beter maar hinder geen andere zwemmers
 • Het naar evenbeeld van het elfstedenkruisje ontworpen Christoffelkruisje reiken we uit aan het einde van de je uitdaging bij de finisch na het inleveren van de actieve tag (voor de tijdwaarneming)

Het parcours van de 500 meter

De start is aan de Roerkade. Nadat men van de trappen is gekomen is er rechts een start-area. Hierin verzamelen zich alle zwemmers in het water, nadat ze gecontroleerd zijn of ze inderdaad aan de beurt zijn (juiste wave).
Op het startschot*) vertrekken de zwemmers aan de rechterkant van de Roer naar het 250 meter keerpunt (boei). Daarna komen ze terug en zwemmen weer aan de rechter kant van de Roer.

Bij de 500 meter kan men direct naar het finish vak zwemmen. Men tikt aan bij de finish en de tijd wordt gestopt. Via trapjes komt men uit het water op de ponton. Lever de actieve tag in en men ontvangt het christoffel kruisje. Indien gewenst kan men ook een warmte folie in ontvangst nemen.

Het kan zijn dat de speaker je gaat interviewen dus heb wat originele antwoorden klaar zoals die "Die haai was wel erg zacht" of "Heb je mij ook al gesponsord?" of vertel gewoon wat je motivatie is waarom je meedoet.

*) Dit kan nog veranderd worden in een individuele start direct na het activeren van je tag over de startmat.

 

Hoe gaat de tijdwaarneming bij de 500 meter.

Tjaa daar gaan we nog iets leuks op verzinnen samen met onze tijdwaarnemings partner SQM.

15
02/06/2023
23:09
Bekijk alle

Wij gaan voor het bevorderen van sporten in het algemeen en bewegen in het water in bijzonder. We zijn verrassend en innovatief. We ondersteunen goede doelen en willen een nieuwe dimensie toevoegen aan de Euregio en Roermond wat betreft gezond leven door middel van bewegen.